The only way isn’t up!

Dagelijks ontmoet ik getalenteerde kinderen, scholieren en volwassenen die gefrustreerd, moe, futloos en vol faalangst door het leven trekken. Onze hele maatschappij is gericht op cognitie, prestatie, efficiëntie, competitie en competentie. We mogen simpelweg niet worden wie we zijn. ‘The only way is up!’ Toch?

Stop running: the only way isn’t up.

Ik ben van mening dat we anders moeten kijken naar ontwikkeling van mensen. We volgen onze cognitie en niet ons gevoel. Daar krijg je vroeg of laat last van. Onze hele maatschappij is gericht op prestatie, efficiëntie, cognitie, competitie en competentie.  Al op jonge leeftijd (groep 3) moet het spelende, creatieve, fantasierijke, gevoelige kind plaatsmaken voor cognitieve vaardigheden. Veel creatieve, gevoelige of fysieke sterke mensen delven het onderspit in onze maatschappij. Kinderen met deze talenten hebben het extreem zwaar op school. Hun zelfvertrouwen brokkelt af omdat ze de hele dag iets moeten doen waar hun talent niet ligt (en dat terwijl zelfvertrouwen de basis is voor iedere vorm van ontwikkeling).

Maar ook volwassenen met deze talenten hebben een probleem. Zij komen bij het gemiddelde bedrijf ook ‘niet uit de verf’. Creativiteit, vindingrijkheid, menselijkheid, beweging, het mag er allemaal niet meer zijn. We hebben een maatschappij gecreëerd die draait op cognitie, prestatie, efficiëntie, competitie en competentie.

In groep 3 start de ‘rat race’ en eindigt bij ons pensioengerechtigde leeftijd. Het mantra luidt: “the only was is up”. We streven tijdens deze race naar meer, maar dit leidt nooit tot meer geluk.

Mijn eerste vraag aan klanten is:

“Waar krijg je energie van, waar word je nu echt blij van?” 

“Poeh.., dat is een moeilijke vraag!” 

We zijn afgedreven. Een mens is veel meer dan zijn verstand. Een mens wordt geboren met talent. Talent gaan niet perse over de activiteiten waar je goed in bent, maar vooral over die activiteiten waar je plezier aan beleeft. Als je iets doet waar je plezier aan beleeft, grijp je er iedere keer naar terug en word je vanzelf beter. Je krijgt er energie van. Het is jouw eigen duurzame energiebron. Je batterijen laden ervan op. Als je batterijen gevuld zijn, kun je tegenslagen incasseren. Dan heb je voldoende energie voor de dingen in het leven die je lastig vindt. Ik ben van mening dat de focus in onze maatschappij op talentontwikkeling moet komen te liggen. Dat leidt tot een totaal andere energie voor mens en maatschappij.

De oplossing is niet eens zo ingewikkeld. Investeer in talentontwikkeling:

  • In het onderwijs
  • In het bedrijfsleven
  • Als volwassenen
  • Als ouder in je kind.

 “Word wie je bent en leer varen op je eigen talent.”