Talent gespot: Ina Bakker – Loenen

In deze rubriek zet ik mensen in de ‘spotlight’ die werken vanuit hun talent. Ze zijn een voorbeeld voor anderen, ze inspireren, ze zijn energiek & authentiek, ze staan in hun kracht. Dit keer ga in gesprek met Ina Bakker-Loenen: eigenaar van woon -en tuinwinkel Loenen in Renkum. Ze is de vierde generatie die op haar eigen wijze invulling geeft aan deze prachtige winkel.

Ik laat jou als lezer, aan de hand van haar eigen levensverhaal, zien waarom het vak van deze vakvrouw bij haar past. Je zult merken dat veel talenten op jonge leeftijd al aanwezig zijn. Dat klopt ook, want iedereen wordt geboren met talent. Daarom zeg ik altijd: “word vooral wie je bent en volg je talent, daar ben je nooit te oud voor!” Ina heeft verschillende talenten die in haar vak tot zijn recht komen. Ina is een; ‘mooimaker’, ‘creatieve maker’, ‘planmaker’, ‘beeldorganisator’, ‘ideeënfontein’, ‘bezige bij’, ‘bewuste beweger’.
Wat deed je graag als kind / waar speelde je mee?

Ik was altijd buiten, vaak met andere kinderen. Op jonge leeftijd was ik ook al hier in de winkel. Toentertijd was de winkel van mijn opa en oma. Ik was op latere leeftijd ook graag op mijn slaapkamer. Mijn slaapkamer had ik heel leuk ingericht met een wand vol kamerplanten. Dat stond altijd zo mooi. Mijn kamer zelf was netjes en gestructureerd.

Ik houd nu ook nog van structuur. Ik heb overal lijstjes en vakjes. Alles bij mij thuis is gestreken, tot aan de theedoeken toe. Sommige mensen vragen waarom ik dat doe, maar ik word daar gewoon gelukkig van. Ik vind dat zo mooi. Mijn kledingkast is het allermooist. We hadden een linnenkast met dichte deuren. Het leek mij mooi als er glazendeuren in zou zitten. Mijn man heeft er uiteindelijk glazendeuren ingezet. Ik kan nu mijn gestreken lakens zien waar ik een bijpassend lintje omheen heb gestrikt. Als ik boven kom zie ik de kast met die mooie stapeltjes lakens. Je bent echt een ‘mooimaker’.

Zo heb ik in mijn winkel alleen maar zwarte pennen liggen, geen bak met allerlei gekleurde pennen. Dat vind ik niet mooi.

Wat voor opleiding heb je gedaan? Waarom heb je daarvoor gekozen?

Ik heb detailhandel gedaan. Ik ben dit gaan doen omdat ik heel graag in een winkel werk. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan. Trouwens, nu we het er zo over hebben, moet ik bekennen dat die ‘mooimaker’ er inderdaad al vroeg in zat. Toen ik vroeger in de Bruna werkte legde ik alle tijdschriften netjes recht.

Wat was je leukste vak?

Je kunt het bijna wel raden: etaleren en presenteren. Voor dat vak haalde ik hoge cijfers. Ik weet nog dat ik een etalage moest maken, ik kreeg voor die opdracht een 10. Ik had daar ook zoveel aandacht aan besteed.

Wat wil jij het allerliefste doen?

Etaleren, het leuk neerzetten van spullen. Ik zou meer tijd willen hebben om mensen te inspireren, om mensen wat te leren. Daar heb ik alleen niet altijd voldoende tijd voor. Ik vind het ook leuk om dingen te organiseren. Ik wil altijd zoveel. Ik heb zoveel verlanglijstjes. Ik huppel van het ene idee in het andere. Je bent een echt ideeënfontein. Als ik strijk komen vaak de ideeën en onder de douche. Als ik strijk sta ik stil, ontvang ik geen prikkels en dan komen de ideeën; “ik wil in zijn ‘4’ en niet in zijn ‘3’”. Je bent echt het type ‘bezige bij’.

Wanneer vliegt voor jou de tijd?

Als ik alleen in de winkel ben of alleen in de tuin werk. In mijn winkel verzand ik gewoon in het ‘mooi maken’ van de winkel. Ik ben de hele tijd bezig om iets mooi neer te zetten. Alles in de winkel staat op een bepaalde manier, dat heb ik met een reden zo neergezet. Ik heb altijd een beeld bij hoe iets eruit moet komen te zien. Voor een ander is het lastig om mijn beeld te vatten. Ik probeer het goed uit te leggen maar ik kan het niet. Ik vind dat soms vervelend. Het is namelijk nooit precies zoals ik het voor ogen heb. Dat is zo lastig voor anderen.

Ik snap dat het lastig is, maar het maakt jou en jouw winkel authentiek. Jouw winkel is niet te kopiëren.

Het valt me op dat je overal netjes en gestructureerd werkt. Je bent een echte planmaker. Als een bepaalde activiteit voor jou niets toevoegt dan krijg je de zenuwen. Je hebt namelijk wel wat beters te doen.

Oh dit is precies zoals ik ben. Ik wil werken aan een plan, ik wil iets doen. Ik wil naar een resultaat toewerken. Ik kan me soms zo ergeren aan geneuzel. Geklets in de ruimte, vreselijk. Ik sta soms op verjaardagen en feestjes en dan sta ik voor mijn gevoel echt mijn tijd te verdoen. Ik hoef ook niet persé op vakantie. Een week is echt lang genoeg. Ik heb een boekje met een spreuk die op mijn lijf is geschreven: “De leukste dag van de vakantie is de dag dat we terug naar huis gaan.” Ik ben gewoon graag hier, ik hoef niet tot rust te komen.

Had je ideeën toen je de winkel overnam van je ouders? Had je daar een beeld bij?

Ik wilde altijd een zo’n ‘halve deur’ bij binnenkomst en een afdak. Zo’n ‘halve deur’, zo’n ‘boerderijdeur’ vind ik gastvrij staan. Mijn man heeft dat voor mij gemaakt.

Welk complimentje heeft je geraakt?

Mijn zoon zei laatst dat hij mijn tuin mooi vond. En als er mensen langs fietsen die dan roepen: “Oh Ien, wat ziet het er weer mooi uit.” Dat vind ik toch wel leuk om te horen.

Ik hoor het nu pas terwijl ik het tegen jou zeg: “het draait voor mij echt om mooi”.

Waar droom je van?

Ik zou de winkel nog wel uit willen breiden met horeca of kleding. Iemand anders mag dan wel een stukje van de winkel huren waar zo’n concept in kan. Het moet uiteraard wel bij de winkel passen. Het moet een landelijke uitstraling hebben.