Talentontwikkeling en Italië

Authenticiteit. Eigenheid. Karakter. Ik proef, zie, ruik, hoor en voel het in Italië en dit is waar talentontwikkeling over gaat. Daarom zeg ik altijd: “word wie je bent en leer varen op je eigen talent.”

We zijn dit jaar op vakantie in Italië. Onze eerste bestemming ligt ergens in de heuvels van Ligurië. Ik kijk om me heen en geniet. Ik zie een prachtig oud huis met afgebladderde luiken en een nog oudere schuur. De houten schuurdeur hangt zelfs schots en scheef. Een paar koeien en drie ezels trekken door de omliggende heuvels en komen ’s avonds uit zichzelf terug naar de oude maar functionele schuur.

De avond valt. De heuvels kleuren geel. Door de gastvrouw wordt, in een oud, maar functioneel keukentje de allerlekkerste pasta pesto bereid van vers geplukte basilicum blaadjes. We mogen aan tafel. De tafel is simpel maar functioneel gedekt. De gastvrijheid daarentegen is warm, bijna familiair, en allervriendelijkst. Met handen én voeten praten we met elkaar. Google Translate doet de rest van het werk.

Een dag later rijden we naar Toscane. We struinen door een stadje met hele smalle, kronkelige steegjes. De trapredes zijn zo oud en uitgesleten dat ze inmiddels glad geworden zijn. De trapleuning is een soort gietijzeren stang die er al eeuwen hangt. Ik verwonder me. Alles ademt karakter! Alles is mooi, charmant, stijlvol en liefelijk en het functioneert. Je proeft een ziel, mooi authentiek Italië.

Iets raakt me. Ik proef, ik ruik, ik zie, ik hoor, ik voel mijn waarden: ‘passie’ & ‘puur’. AUTHENTICITEIT.

Ik mis dit soms in ons Nederland. In ons, goed bedoelde, streven naar perfectie, standaardisatie en efficiëntie, zijn we onze ziel verloren. Het authentieke Nederland is verloren gegaan door ruimtelijke ordening en wet -en regelgeving die uitgaat van veiligheid, comfort, standaardisatie en efficiëntie. Hetzelfde fenomeen treft niet alleen Nederland maar ook dé Nederlander. We hebben in het onderwijssysteem en het bedrijfsleven ook allerlei processen, procedures en systemen bedacht om dé mens te meten en te standaardiseren: CITO toeten (die alleen naar het taal-en rekenniveau kijken), taak -functieomschrijvingen, SMART doelstellingen en beoordelingssystemen (die nooit objectief zijn). We moeten als mens ook in een ‘hokje’ passen want dat is wel zo efficiënt. Maar een mens past niet in een hokje. Een mens is van nature authentiek!

Ik ben van mening dat we niet moeten streven naar ‘efficiëntie en standaardisatie’ maar naar ‘diversiteit en authenticiteit’. We geven kleur en karakter aan ons eigen Nederland maar ook aan dé Nederlander als we diversiteit en daarmee authenticiteit omarmen. We geven op deze manier ruimte aan de mens om zichzelf te kunnen én mogen zijn. Zijn of haar eigen, authentieke ik!

Hoe word je een authentiek mens? Door je talent te leven! Daarom zeg ik altijd: “word wie je bent en volg je eigen talent!”

Ieder mens wordt geboren met een geheel eigen set aan talenten. Die talenten moet je ontdekken en ontplooien want dan ontstaan er hele authentieke mensen. Authentieke mensen zijn krachtig, autonoom, energiek en authentiek. Ik ben van mening dat we in de maatschappij dus ook weer plek moeten creëren voor iedereen, voor authentieke mensen.

  • Voor creatieve makers: zij die dingen kunnen maken met hun handen. Ambachtslieden, kunstenaars en musici
  • Voor ideeënfonteinen: zij die van het ene idee in het andere huppelen. De uitvinders en omdenkers
  • Voor momentgenieters: zij die houden van spontaniteit, avontuur en verrassingen
  • Voor stille helpers: zij die echt een ander willen helpen, in de praktijk. Niet achter een bureau

Enzovoort!