Talent gespot: Carin Pel

In deze rubriek zet ik mensen in de ‘spotlight’ die werken vanuit hun talent. Ze zijn een voorbeeld voor anderen, ze inspireren, ze zijn energiek & authentiek, ze staan in hun kracht.

Dit keer ga in gesprek met Carin Pel: eigenaar van Pel & Partners, DE matchmaker voor finance professionals (interim management, werving & selectie en training & coaching).

Ik laat jou als lezer, aan de hand van haar eigen levensverhaal, zien waarom het vak van deze vakvrouw bij haar past. Je zult merken dat veel talenten op jonge leeftijd al aanwezig zijn. Dat klopt ook, want iedereen wordt geboren met talent. Daarom zeg ik altijd: “word wie je bent en leer varen op je eigen talent!”

Carin is een echte ‘grenzenverlegger’, ‘groepsdier’, ‘buikdenker’, ‘samenbrenger’, ‘aansteker’, vertrouweling’, ‘stille helper’, ‘planmaker’, ‘foutenspeurneus’.

Waar speelde je vroeger graag mee?
Ik speelde heel veel met barbiepoppen. Onder de tafel maakten we hele verhalen. De tafel had namelijk vier poten dus we konden de tafel opdelen in vier kamers. We gingen dan bijvoorbeeld op reis of bij elkaar op visite. Later speelde ik met veel vriendinnetjes buiten: stoepranden, touwtje springen. Ik was eigenlijk veel met anderen. Ook wilde ik altijd mensen helpen en blij maken, daar word ik nog steeds heel gelukkig van. Je bent een ‘groepsdier’, een ‘stille helper’ . Je bent graag onder de mensen en je wilt ze graag helpen: er echt voor ze zijn. 
Ik sportte toentertijd ook veel. Van mijn 11e tot mijn 17e heb ik op landelijk niveau softbal gespeeld. Ik wilde altijd winnen. Je bent een ‘grenzenlegger’. Jij houdt graag scores bij. Grenzenverleggers willen voortdurend beter presteren ten opzichte van een ander of ten opzichte van zichzelf.

Waar krijg je energie van in het leven?
Ik haal veel energie uit het organiseren van dingen: etentjes, borreltjes: of ik nu voor twee, twintig, veertig of zestig mensen boodschappen moet doen. Boodschappen moet ik toch doen. Organiseren is mijn tweede natuur.
Je bent een echte ‘samenbrenger’. Je houdt ervan om mensen samen te brengen. Te verbinden. Dat is ook echt de kern van je vak.

Hoe organiseer jij dingen?
Ik plan alles. Ik werk vanuit structuur. Het biedt me houvast en rust. Ik doe veel in excel, maak lijstjes en ben behoorlijk perfectionistisch. Je bent een ‘planmaker en een foutenspeurneus’. Vroeger kon ik slecht met wijzigingen in de planning omgaan. De laatste jaren kan ik het allemaal veel meer loslaten. Ik ben er achter gekomen dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Ik ben flexibeler geworden.

Wat voor opleiding heb je gedaan?
Ik was altijd geïntrigeerd door voeding en het menselijk lichaam. Economie vond ik ook leuk. Ik koos voor een opleiding in Groningen en heb daar voeding en marketing gestudeerd. Het ging me erg gemakkelijk af dus bleef er voldoende tijd over om feest te vieren. Uiteindelijk ben ik naar de Landbouw Universiteit in Wageningen gegaan en heb daar mijn master afgerond.

Je hebt veel management posities gehad in het bedrijfsleven? Vanaf jonge leeftijd, hoe is dat jou vergaan?
Vroeger liep eigenlijk alles wel op rolletjes. Ik had veel vriendinnen, ik was goed in sport, had veel vriendjes. Heel veel lukte eigenlijk. Op mijn 29e had ik al een leidinggevende positie. Ik wilde altijd scoren en winnen. De beste cijfers hebben en het budget halen. Omdat ik geen kinderen kon krijgen werkte ik veel en hard. Diep van binnen zat ik eigenlijk nooit op mijn plek in al die MT’s. Het was een mannenwereld. Zij hadden andere drijfveren dan ik. Het draaide voor hen vaak om ratio, macht en geld, maar ik werk zo niet. Ik acteer eigenlijk op gevoel, op intuïtie. Ik wilde hen voortdurend overtuigen. De balans hoofd, hart en buik was verstoord. Ik wil mensen helpen, dat zit in me. Dat is wie ik ben. Je bent een echte ‘grenzenverlegger’ en een ‘stille helper’. De ‘stille helper’ en de ‘aansteker’ waren aan het overdrijven. Als de context niet aansluit bij wie jij bent ga je overdrijven.

Welke complimentjes hebben jou geraakt?
Dat ik een lieve vriendin of zus ben, dat mijn adviezen en hulp echt hebben gewerkt, dat de ander blij is en dat ik gemist word. Ik wil gezien worden om wie ik ben. Ik wil ertoe doen.

Wat vind je leuk aan je baan nu?
Ik ben in balans. Ik kan mezelf zijn. Ik ben geen onderdeel meer van die ‘haantjescultuur’. Ik heb nu het gevoel dat ik altijd vakantie heb.

Waar droom je van?
Gezond oud worden samen met Ben.